Nu är den åter, den Svenska eftertraktade älghamburgaren!

I år har vi sammanställt flera olika svenska producenter i en och samma burgare där alla blir representerade.

Endast hållbara ingredienser från gårdarna i Sverige i en och samma tugga.

En hamburgare som symboliserar hållbart sammarbete!

 

Nedan har ni mer information om alla de producenter som finns i denna smaskiga tugga.

Fagerås kvarn har sitt ursprung i förra seklets början, närmare bestämt år 1906, och är därmed en av Värmlands äldsta bygdekvarnar. Lars Åke Löfström som driver kvarnen i dag tog över den 1980. Tyvärr brann den gamla kvarnen ner 1987, men kvarnen återuppbyggdes på den gamla grunden.

Verksamhetens ursprung – kvarn och tillverkning av mjöl, är i dag endast en liten del av rörelsen, men denna del växer för tillfället. De största kunderna är skolor och storkök inom det offentliga där den ökande trenden är att köpa lokalt. Fagerås kvarn är certifierat för ekologisk produktion av mjöl och köper in spannmål lokalt och mal till i princip alla typer av mjöl. Den största delen av affärsrörelsen är dock grossiströrelsen med import och distribution av vildfågelmat, solrosfrö, talgbollar och nötter, och man har även försäljning av djurfoder. Bolaget har också utrustning för rensning av spannmål.

Första gången som vi serverade den goda älburgaren blev det genast en succé. Nu efter pandemitider är vi tillbaka och vi har dessutom utvecklat den för att främja de producenter som är med i denna fantastiskt goda lilla smakbit.

I brödet har vi tagit ekologiskt mjöl från Fagerås kvarn samt ursprungsskyddat skrädmjöl från Stöpafors kvarn. Två kvarnar med gamla anor möts.

I köttet har vi tagit älgkött från skogen som slaktats hos Hygns vilt och tillsätt lite fett i form av talg från Skafferi värmland för att göra det lite saftigare.

Cheddarosten har vi från Väddö mejeri som är den enda ekologiska cheddarosten i vår del av EU.

Marmeladen är gjord av ekologisk lök från Torfolks gård.

Majonnäsen är gjord på kallpressad ekologisk rapsolja från Västanås gård.

Allt samlat i denna smaskiga burgare.

 

Smaklig spis!

Stöpafors Kvarn, med anor från 1917, är en liten kvarn belägen 15 kilometer från Sunne i Värmland som drivs av Emelie Jensen och Roar Guldstein . Stöpafors Kvarn maler och säljer stenmalet skrädmjöl och levererar det till affärer över hela landet.

Stöpafors Kvarns skrädmjöl består av havre som rostas i vedeldade ugnar och mals på stenar. Mjölet har en fantastisk smak och doft och lämpar sig ypperligt att använda i bakning för att sätta lite extra karaktär på dina recept. Prova att byta ut en del av ditt vanliga mjöl mot skrädmjöl för att på så sätt skapa en ny smakupplevelse.

Havre i sig är glutenfritt men vid tröskningen och under processens gång så finns risken att det kommer i kontakt med andra sädesslag. Därför kan skrädmjöl innehålla spår av gluten.

Skrädmjöl har lång tradition i den värmländska matkulturen. När havren mognade sent på hösten var det ofta den möglade. Genom att rosta havren i vedeldade ugnar, skala (skräda) och sedan mala höll den sig längre. Stöpafors Kvarn har sedan starten 1917 malt skrädmjöl på detta traditionella vis.

På gården drivs vi fortfarande av samma värderingar som när vi startade 1912. Vi tror att kvalitet kommer först och att det naturliga alltid slår det konstgjorda. Vi tar inga genvägar och våra ingredienser är av högsta kvalitet som i sin tur ger fantastiska produkter.

Vår filosofi är så enkel den kan bli, hälsosamma och glada kor kommer först. Det ger högsta kvalitet på mjölken och därmed dom bästa produkterna.

På Väddö Gårdsmejeri vill vi att ni ska veta varifrån maten kommer. Därför erbjuder vi ett unikt koncept där du på nära håll kan följa matproduktionen i alla led – från korna som betar i hagen till glassen i din bägare.

Hygns Vilt startades 1997 och drivs av Karin Höglund tillsammans med föräldrarna Maria & Ulf. De har alla ett brinnande intresse för mat och råvaror – samt en bred erfarenhet av olika kulturers matlagning.

På Hygns Gård har vi ett EU-godkänt viltslakteri, Rökeri och Gårdsbutik i direkt anslutning till hjorthägnen. Vi tar ansvar för hela produktionskedjan från uppfödning till en delikatess måltid. Det vackra Visnums-Kil är ett centrum för produktion av vilktkött och charkprodukter av högsta kvalitet. Hygns Vilt har inget utrymme för kompromisser.
Vi bor och verkar mitt i naturen. Landskaps- och naturvård är en del av vår vardag. Hygns hjortar håller 100 ha av vårt landskap öppet. Strandängarna i fågelreservatet vid Vänerstranden betas och hålls öppna för ett rikt fågelliv.

Skafferi Värmland är en lokal grossist firma som fokuserar på närområdet. Korta transporter från producent till kund. De startade via Hushållningssällskapet som är samlingsnamnet för regionalt baserade, fristående och kunskapsinriktade organisationer som arbetar för utveckling av landsbygden.

De erbjuder lokalproducerade råvaror till affärer och restauranger men även den stora sektorn så som skolor och äldrevården, detta gör att flera kan äta närproducerat och hållbart.

Torfolk Gård AB är ett familjeägt livsmedelsföretag med den huvudsakliga verksamheten inom sylt, saft och marmeladtillverkning. Utöver detta odlas grönsaker på friland. Företagets verksamhet är godkänd och kontrollerad av KRAV. Ända sedan starten 1977 har företaget bedrivits med ekologiska förtecken, vilket gör att miljöarbetet genomsyrar såväl sylttillverkningen som grönsaksodlingen. Detta medför i sin tur att största miljöhänsyn tas vid både nyinvesteringar och vid inköp av externa varor och tjänster. Att följa rådande miljölagstiftning, både nationell och internationell, är ett absolut minimikrav. Torfolk Gård strävar efter ständiga miljöförbättringar inom all verksamhet för att kunna visa upp goda exempel rörande ekologisk och social hållbarhet.

Västanås Gård AB är ett familjeföretag där vår huvudsakliga syssla är att bedriva ekologisk mjölk- och köttproduktion. Vi bedriver även viss entrepenad-verksamhet, både på jord- och skogsbruks sidan.  Vi pressar även vår egen nyttiga och hälsosamma rapsolja, som vi tappar på flaska och säljer ute i butik under vårt eget namn.

Oljan finns i många livsmedelsbutiker i värmland och används flitigt i de privata såväl som restaurangkök. Dess nötiga karaktär gör att det blir goda dressingar, fylliga majonnäser eller bara på det nybakade brödet med lite salt.

Vilka är vi?

Christoffer-Robins Mat Ab drivs av Christoffer Schyman och Robin Sundholm.

Två kockar som brinner för välsmakande men också hållbar mat, de har drivit den bästa restaurangen i Värmland enligt White Guide som är en svensk motsvarighet till guide Michellin. Nu är de i uppstarten med en ny restaurang med samma hållbara tänk. De ska bara mellanlanda här i Berlin för att servera er en god burgare.

Sedan starten av restaurangen de jobbat på i tio år har de haft målsättningen att deras ingredienser inte ska komma långt ifrån där den serveras. De ska själva kunna åka ut till gårdarna för att träffa producenterna för att säkerställa god kvalitet.